APRIL

DE OVERMACHT VAN MATTHIEU VAN DER POEL

De maand begon met een indrukwekkende zege van Matthieu van der Poel in de grootste wielerklassieker van het het seizoen: de  Ronde van Vlaanderen. Hij won met een indrukwekkende solo. Hieronder het uitgebreide verslag van de zege van de man waar in de koers geen maat op lijkt te staan Een week later was het weer raak. Van der Poel zegevierde  net als in 2023 in de wielerklassieker Parijs-Roubaix.  De regerend wereldkampioen reed na een imponerende solo van 59 kilometer over de finish op de iconische wielerbaan van Roubaix. De 29-jarige Van der Poel is de eerste renner sinds de Zwitser Fabian Cancellara in 2013 die 'de dubbel' Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix in bezit kreeg. Van der Poel werd daarnaast de eerste renner sinds de Belg Tom Boonen die Parijs-Roubaix twee keer op rij won. Hieronder het verslag van beide races. Eerst Vlaanderen en daar weer onder Parijs-Roubaix.
https://nos.nl/l/2514966
https://nos.nl/l/2515875

FEIJENOORD VERNEDERT AJAX

Feyenoord heeft in de eigen Kuip de Klassieker tegen Ajax met maar liefst 6-0 gewonnen. Dat waseen verbetering van het record uit november 1964 (9-4). Hieronder het verslag van het eche van de Amsterdamse ploeg, die al een tijd met hevige algemene kritiek werd bestookt

LEEUWINNEN HERSTELLEN ZICH

De Nederlandse voetbalvrouwen hebben zich op 9 april in Breda in hun tweede kwalificatieduel herstelt van een nederlaag bij Italie (2-0) , enkle dagen daarvoor. Het werd 1-0 door een fraaie boogbal in de verre rechterbovenhoek van Lisette Beerensteijn. Hieronder de samenvatting.
https://nos.nl/l/2516174

TERRE DES HOMMES HILVERSUM 15 JAAR

Op zaterdag 15 april was er een feest bij Terre Des Hommes Hilversum aan de Neuweg vanwege haar 15-jarig. In de winkel die spullen verkoopt voor kinderen in Derde Wereldlanden werkt Josje als vrijwilliger. Ze is verantwoordelijk voor de kleding, De wethouder kwam langs, de voorzitter van Terre Des Hommes Nederland ook en mijn oud-KRO-collega Anne van Egmond (bekend van Ares Onbekend) speelde accordeon. Hieronder links zie je mij en haar en rechts de kleding die Josje verkoopt.

CITY RUN HILVERSUM EN REUNIE KRO

Een dag later waren er nog twee feestelijke gebeurtenissen in Hilversum. De jaarlijks Cityrun, waar mijn zoon Roald in  meeliep op de 5 kilometer en de reunie van oud-medewerkers van de KRO in cafe De Eendracht aan de 's Gravelandseweg. Vorig jaar werd die ook gehouden en nu was het een practig weerzien met de "ouwelullenclub". Hieronder wat foto's. Links de lintjes die bij de Cityrun klaargalen voor de deelnemers en rechts de oud-KRO redacteuren van Echo, de actualiteitenrubriek, Van links af: Frans Regtien, Frans Stultiens, Frans Tervoort, Gerard de Lange (de  enige niet-Frans dus).

NIEUWE ACTUALITEITENSHOW E0

GASWINNIG GRONINGEN DEFINITIEF TEN EINDE

Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) tekende vrijdag 19 april in Kolham symbolisch de wet die definitief een einde maakt aan de gaswinning uit het Groningenveld. Ruim zestig jaar geleden werd in een weiland bij Kolham voor het eerst Gronings gas ontdekt. Dat was het startsein voor de decennialange winning van gas in de provincie. De Eerste Kamer stemde dinsdag voor de wet die de sluiting van het Groningengasveld regelt. Deze wet maakt officieel een einde aan de gaswinning, die de Nederlandse economie veel opleverde, maar ook veel problemen veroorzaakte in Groningen. Het oppompen van het gas leidde tot aardbevingen en schade aan Groningse huizen. Veel woningen in de provincie moeten worden versterkt omwille van de veiligheid.
Hierondr links het gasveld van boer Boon waar het begon en  rechts de huidige situatie

WINNAAR WORD PRESS FOTO  OVER GAZA CONFLICT

Fotograaf Mohammed Salem heeft de prestigieuze World Press Photo gewonnen met een foto van een Palestijnse vrouw (36) die het lichaam van haar nichtje (5) vasthoudt. Het meisje werd in haar huis gedood door een Israëlische raketaanval in Khan Younis, in Gaza "Het is een krachtig en verdrietig moment dat een breder beeld schetst van wat er in de Gazastrook gebeurde", zegt Salem zelf over zijn foto. Hij won in 2010 ook een prijs van World Press Photo, in de categorie 'Spot news'. Hieronder links de foto en rechts een afbeelding met hem.

VITESSE VOORTIJDIG GEDEGRADEERD

De licentiecommissie van de KNVB heeft Vitesse een sanctie opgelegd van 18 wedstrijdpunten in mindering,omdat het meermalen niet heeft voldaan aan de reglementseisen. De Arnhemse club heeft aangegeven niet in beroep te gaan en kan degradatie nu niet meer ontlopen. Het was al een rampseizoen voor de eredivisieclub.De zware sanctie is gebaseerd op de uitzonderlijke ernst en omvang van de overtredingen,zo meldt de KNVB.Het gaat daarbij onder meer om het verstrekken van onjuiste informatie en het achterhouden van informatie. Hieronder een reactie

OPENBAAR VERVOER STIL ALS PROTEST TEGEN GEWELD

Bijna al het openbaar vervoer in Nederlandm heeft op 20 april vanaf 22.30 uur drie minuten stilgelegen, nadat vorige week een conducteur van de NS werd mishandeld in een trein tussen Den Haag en Delft. Het ging om alle 190 treinen van NS die onderweg waren, de treinen van Arriva en de vervoerders in verschillende steden, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. In die steden stonden om 22.30 uur ook de trams, metro's en bussen stil. In Amsterdam deden ook de pontjes over het IJ mee aan de actie. Ook de bussen van vervoerders Breng, Arriva, Keolis, Qbuzz, Transdev en EBS deden mee en daarmee stond zo goed als al het openbaar vervoer in Nederland stil. Treinreizigers ondersteunden de actie.
https://nos.nl/l/2517548

JOODSE MUSEA IN AMSTERDAM

Op zondag 21 april gingen Josje op Joods museabezoek in Amsterdam. Achtereenvolgens Het Joods Museum, de Portugese Synagogie en het Nationaal Verzetsmuseum. Een hoop beelden van indrukwekkende oorolgsbeelden . Hieronder een foto-impressie.

BOMVOLLE KUIP ZIET FEIJENOORD BEKER WINNEN

Feijenoord pakte de eerste prijs in de eredivisie. Terwijl het een kwestie van tijd was, voordat  PSV de landstitel opeiste, wonnen de Rotterdammers in eigen huis de bekerfinale met 1-0 van NEC. Vooral in de eerste helft verkochten de Nijmegenaren de huidige, maar kllein kwartier na rust schoot....... via de plaal achter keeper Cilissen. Tot twee keer toe werd de wedstrijd onderbroken wegens vuurwerk op de tribunes. Hieronder de samenvatting.
https://emea01.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.vi.nl%2Fvideo%2Fsamenvatting-knvb-bekerfinale-feyenoord---nec&data=05%7C02%7C%7C24bed31250bc4bb7ba4208dc62c90318%7C84df9e7fe9f640afb435aaaaaaaaaaaa%7C1%7C0%7C638493862673305845%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C0%7C%7C%7C&sdata=JZy0tWiSnlDBcbnRRUIRLulxfAa4GaRF0xVTCsHpSck%3D&reserved=0

PSV KAN TITEL NIET MEER ONTGAAN

Dankzij een 0-8 afstraffing tegen het totaal kansloze Heerenveen kan op PSV op 5 mei de titel officieel tegen Sparta thuis binnenhalen. Feijenoord heeft na een 1-3 zege bij Go Ahead Eagles nog een puur mathematische kans om de Eindhovenaren te achterhalen. Het doelsaldoverschil is meer dan 30 goals. PSV heerste in de eredivisie dit seizoen met zeer groot machtsvertoon. Slechts 1 keer werd er verloren. Vooral de manier waarop van de tegenstanders werden verslagen maakte veel indruk, Hieronder het verslag van de wedstrijd in Friesland.

KONINGSDAG 2024 IN EMMEN EN HILVERSUM

Hierboven het bezoek van koning Willem Alexander en prinses Maxima  aan de Drentse hoofdstad  op zijn verjaardag op 27 april met de uitspraak van prinses Amalia dat ze tijdens haar studie in Madrid iets meer veilgheid dan in Nederland heeft kunnen vinden. Daaronder ik en Josje tijdens de viering in Hilversum, op de vrijmakt bij het Raadhuis van Hilversum.

BREITNER  IN SINGER MUSEUM

De dag na koningsdag bezochten Josje en ik (zoals vaker) het Singer Museum in Laren, dit keer met onze vrienden Manja en Gerard. Dit keer vanwege de exposite van werk van George Hendrik Breitner, een van de belangrijkste schilders uit de late 19de eeuw. Hieronder een selectie uit zijn werk.  Ook (linksonder) omerlijke hoofden, gekleind door Levi van Veluw

Maak jouw eigen website met JouwWeb